Fokker

“De praktische implementatie van het softwarepakket EpicFlow voor onze multiproject resourceplanning riep veel vragen op, waarbij LOGICS de overwegingen voor een adequate inrichting duidelijk op een rij heeft gezet en in discussie met de direct betrokken medewerkers heeft gezorgd voor een goed begrip en breed draagvlak.”

De afdeling Modification & Engineering Services houdt zich binnen de Fokker Services Group bezig met onderhoud, modificatie en reparatie van Airbus-, Boeing-, Embraer- en Fokker-vliegtuigen. Fokker Services Group vormt tegenwoordig een onafhankelijke aerospace service provider, die is ontstaan uit de Nederlandse vliegbouwer Fokker Aircraft dat in 1996 failliet is gegaan, en is na diverse overnames sinds 2021 onderdeel van Panta Holdings.

Your fleet. Our solutions. Together.
www.fokkerservicesgroup.com

De probleemstelling van de afdeling Modification & Engineering Services draait om de complexe planning van meerdere gelijktijdige engineeringsprojecten in combinatie met gedeelde resources met specifieke kennis en vaardigheden.
De projecten zijn zeer uiteenlopend in omvang en tijdsduur, van de meerjarige ontwikkeling van innovatieve producten en technieken, via het certificaathouderschap en de aanpassing van basismodificaties zoals de Electronic Flight Bag of het Underwater Locator Device op bestaande vliegtuigplatforms, tot zogenaamde Safety Board-cases waarop directe actie vereist kan zijn. Daarbij zorgen de strenge veiligheids- en luchtwaardigheidseisen voor een strikte cyclus van activiteiten met veel overdrachtspunten.

Hoewel de oorspronkelijke opdracht direct is gericht op de inrichting van het beoogde projectplanningspakket EpicFlow is door LOGICS eerst in samenwerking met de diverse functionarissen een duidelijke opzet van het planningsproces bepaald met een gewijzigde taakverdeling. Het accent ligt op de tijdsmatige planningsafhankelijkheden en niet op de technisch-inhoudelijke specificaties.
De voorgestelde structuur leidt enerzijds tot een helder inzicht in dreigende knelpunten van capaciteit èn projectvoortgang en anderzijds tot een duidelijker overzicht van de geplande taken en prioriteiten voor de medewerkers met een eenvoudiger urenverantwoording.
Er zijn project(deel)templates opgesteld en de indeling van resources met competenties is bepaald, met suggesties voor geleidelijke verfijning. Ten behoeve van de herkenbaarheid is het planningsproces gedemonstreerd aan de hand van actuele voorbeelden. Tenslotte is ook de samenhang met het gebruikte ERP-systeem afgestemd zodat de gegevens van beschikbaarheid en tijdbesteding kunnen worden gesynchroniseerd.